Tegenslag voor winnend Nederlands ontwerp

Het Nederlandse ontwerpbureau OKRA won in 2013 de Rethink Athens-designwedstrijd die georganiseerd en gesponsord werd door de Griekse Onassis-stichting. De realisatie van hun plan staat nu op losse schroeven.

Middels hun ontwerp zou een belangrijke verkeersas in centrum van Athene getransformeerd worden tot een nieuw en leefbaarder stadscentrum.

Geen financiering
Een mooi en goed plan voor de inwoners, het toerisme en de economie van Athene. Dit jaar zou worden begonnen met dit ambitieuze project dat in 2016 klaar zou moeten zijn. Deze week gooide de Europese Commissie echter roet in het eten door de aanvraag voor financiering van dit project af te wijzen.

Rethink Athens design wedstrijd
Aan de wedstrijd Rethink Athens die in 2012 werd uitgeschreven deden 71 inzendingen mee. Hieruit werd een shortlist van 9 ontwerpen gekozen en uiteindelijk won het Nederlandse ontwerpbureau OKRA de wedstrijd in 2013.

Het winnende ontwerp
Martin Knuijt, projectleider en OKRA directeur: Het project is van het grootste belang voor het revitaliseren van het centrum van Athene dat hard een impuls nodig heeft. Uiteraard is het niet een hardcore infrastructuurproject, zoals de commissie stelt, maar juist bij dit project is de integrale aanpak rondom de aanleg van de nieuwe tramlijn bijzonder. De bereikbaarheid van het centrum wordt anders en beter door een impuls voor openbaar vervoer, een fietsroute en het zorgen dat het netwerk van openbare ruimtes beter gaat functioneren voor de voetganger. Het stadsklimaat wordt verbeterd door de aanplant van ruim 800 bomen en de aanleg van een waterretentiesysteem. De investering in de openbare ruimte biedt kansen om de leegstand in het centrum te verminderen en meer levendigheid te creëren. Uit vergelijkbare voorbeelden in andere Europese steden is gebleken dat integrale aanpak van openbare ruimte werkt als een katalysator voor de lokale economie.

Onaangename verrassing
Iedereen die betrokken is bij het project is onaangenaam verrast, schrijft Martin Knuijt in een reactie, omdat bij aanvang van het project gemeld is dat de financiering beschikbaar zou zijn. Om die reden is er met een zeer grote intensiteit aan de plannen gewerkt, zodat de ontwerptekeningen op tijd beschikbaar waren en de benodigde vergunningen gekregen hebben. Vorige maand, in oktober 2014, is de vergunning op het definitieve ontwerp verleend.

Verzoek opnieuw ingediend
De Griekse regering heeft laten blijken dat ze het oneens is met de afwijzende beslissing van de Europese Commissie.  Het verzoek zal opnieuw worden ingediend. OKRA heeft echter het volste vertrouwen dat bij de volgende zitting de financiering wél toegekend zal worden, de noodzaak tot verandering is zo groot dat het uitstel niet te lang mag duren.

Minder optimistisch
Hopelijk ziet de Europese Commissie dit ook, al ben ik wat minder optimistisch, gezien de onmenselijke houding in de afgelopen jaren van het IMF en Troika jegens de Griekse bevolking. Misschien heeft de recente toespraak van Jean-Claude Juncker, waarin hij aangeeft dat er juist in de mensen van Europa geïnvesteerd moet worden, nog een gunstige invloed op hun beslissing. Juncker: Bei Investitionen geht es um die Zukunft (bij investeringen gaat het om de toekomst), en dat is precies wat dit land en vooral de mensen na zoveel jaren van ellende verdienen, zicht op een toekomst.

Lizzy Koster