Palmboom verliest strijd tegen rode palmkever

Enkele jaren geleden werd er op het eiland al voor gewaarschuwd, de palmbomen zouden in gevaar zijn. Slechts een enkeling nam het bericht serieus en ondernam actie om de rode palmkever te bestrijden. Helaas deed het gemeentebestuur niets en is het nu te laat.

De kever is behoorlijk tekeer gegaan. Inmiddels zijn zeker een paar honderd Phoenix-palmbomen ten dode opgeschreven en eet de kever vrolijk door.

De rode palmkever
Deze kever, ook wel Rhynchophorus Ferrugineus genoemd, kan vier centimeter groot worden en behoort tot de familie van de snuitkevers. Hij wordt gezien als één van de schadelijkste houtaantastende insecten. Zijn naam dankt hij aan zijn kleur en voorkeur voor het eten van palmbomen.

Herkomst en woongebied
Door de wereldwijde handel in palmbomen heeft de oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië afkomstige kever zich over verschillende delen van de wereld verspreid. Al in 1790 werd de kever voor het eerst wetenschappelijk beschreven. In Europa maakte de kever zijn entree in Spanje in 1996 en in 2005 bereikte hij Griekenland. Hij leeft voornamelijk in tropische en subtropische gebieden en is een goede vlieger: hij kan binnen drie tot vijf dagen zo’n zeven km afleggen. Aangezien de larven in de stam van de palmboom leven, kan hij ook best wel tegen een beetje kou en regen.

Heel schadelijk
Deze snelvoortplantende kever is zeer schadelijk, omdat de larven het hout van de palmbomen aantasten en moeilijk te bestrijden zijn. De volwassen kevers knagen aan de bladeren. Een aangetaste palmboom kun je herkennen aan zijn bladeren die er slordig en zielig bijhangen. Als de palmboom dergelijke verschijnselen gaat vertonen, is het al te laat en valt er niks meer aan te doen.

Bestrijding
Een bijkomend probleem bij bestrijden van de larven is dat dit niet kan zonder beschadiging van de palmboom. Het is eventueel wel mogelijk om nog niet aangetaste bomen te injecteren met een bestrijdingsmiddel, maar dit is vrij kostbaar. Tenslotte blijkt biologische bestrijding middels natuurlijke vijanden van de kever niet erg effectief te zijn. In 2011 maakte de EU een brochure waarin zij haar pogingen beschreef om verspreiding van deze kever te voorkomen.

Eiland vol met dode palmen
Het aanzicht van de boulevard van Aegina is door de zegetocht van deze kever behoorlijk veranderd. Geen overwegend wuivende palmen meer, maar voornamelijk dode stammen zonder bladeren. Het overgrote deel van de palmen aan de westkust is aangetast; een triest gezicht. Ik heb nog niet vernomen of de kale stammen ook gekapt zullen worden om te voorkomen dat ze uiteindelijk omvallen.

No fly zone
De palmen in de tuin van mijn buurman zijn nu voor de helft aangetast. Ik heb het vluchtruim naar mijn tuin afgesloten. Laat deze ellendeling het niet wagen om in de buurt van de enige palm in mijn tuin te komen!

Lizzy Koster