‘Kos is niet één groot vluchtelingenkamp’

Als je op de beelden moet afgaan, liggen de stranden van het Griekse Kos vól met boten en vluchtelingen. Wereldwijf Lizzy wil dat beeld ontkrachten.

De zaken liggen in Griekenland gecompliceerd. Het is zo gemakkelijk en goedkoop om een verkeerd beeld te creëren.

Stamatis steunt ‘zijn’ eiland
Daarom zocht ik contact met Stamatis Karagiannis, die tot twee jaar geleden nog op Kos woonde. Hij heeft de afgelopen vijf dagen bijna onafgebroken achter zijn computer gezeten om ‘zijn’ eiland te steunen. Vanuit zijn huidige woonplaats in Engeland beheert hij de pagina Kos island: a paradise not a Hellhole.

Niet één groot vluchtelingenkamp
Aangezien voornamelijk de Griekse eilanden langs de Turkse kust met een ‘vluchtelingenprobleem’ kampen, was ik benieuwd naar zijn verhaal omdat hij dagelijks contact heeft met zijn familie op Kos. Het beeld van Kos dat de media – naar aanleiding van het stuk in de Daily Mail – verspreiden is ongenuanceerd, vertelde Stamatis mij per Skype, Kos is niet één groot vluchtelingenkamp!

Dagelijkse instroom van vluchtelingen
De realiteit is dat er bijna dagelijks rond de driehonderd vluchtelingen aankomen. In het te kleine politiekantoor aan de haven is één persoon verantwoordelijk voor de asielaanvragen, mensen wachten buiten op hun beurt. Als gevolg van de landelijke bureaucratie en geldgebrek kunnen per dag slechts twintig personen met geldige papieren het eiland verlaten. Bestemming: het vasteland vanwaar ze verder Europa in willen.

Gebrek aan opvang
Griekenland heeft geen geld om onderdak te bieden aan vluchtelingen. Stamatis: De kerk en de eilandbewoners doen alles wat ze kunnen om de vluchtelingen te voorzien van eten, water, kleding en bieden onderdak aan in leegstaande hotels. Er is absoluut geen paniek, spanning of sprake van een onveilige situatie. Voor sommige toeristen is het zien van groepen vluchtelingen op een vakantie-eiland daarentegen een ongemakkelijke ervaring.

Crisis management
Stamatis is teleurgesteld omdat de burgemeester en de verantwoordelijke wethouder van toerisme niet adequaat hebben gereageerd op de mediaberichten: Dat zou beter geweest zijn voor de beeldvorming. Ook zou het helpen om de asielaanvragen te doen op een groter kantoor dat minder in het zicht ligt.

Prima vakantiebestemming
Kos is een eiland van 290 km2 (iets groter dan Ameland). Er komen inderdaad vluchtelingen aan land, wat intens verdrietig is, maar je komt ze echt niet overal tegen, integendeel. Kos is nog steeds een prachtig eiland met heel veel mooie plekjes waar je heerlijk vakantie kunt vieren.

Tip: stop wat extra kleren in je koffer om weg te geven.

Lizzy Koster