Hoe zou het gaan met Balki?

Afgelopen december werd ik opeens weer herinnerd aan Balki. Het was tijdens de kerstvoorstelling van de ‘frondistirio’, de taalschool waar mijn dochter op Duitse les zit. De kinderen uit de Engelse klas deden een toneelstukje en spraken met een enorm hoog Balki-gehalte.

Dinsdag, 18 februari 2014, 10:34 uur

Herinneringen kwamen weer boven uit mijn studententijd, toen ik wekelijks samen met mijn beste vriendin, vaak huilend van het lachen, de belevenissen volgde van de twee neven, Larry Appleton en Balki Bartakomous in de tv-serie Perfect Strangers, in Nederland vertaald als Volmaakte Vreemden.

Perfect Strangers
Schaapherder Balki werd gespeeld door de Amerikaanse acteur Bronson Pinchot die het Griekse eiland Mypos had verlaten om zijn geluk te zoeken in New York. Hij trok in bij zijn neef journalist Larry. De grappen kwamen voornamelijk voort uit het gebrekkige (maar o zo grappige) taalgebruik van Balki en de Myposiaanse uitdrukkingen en gebruiken waar neef Larry niks mee kon. Er werd niet echt een intelligent beeld van ‘de Griek’ neergezet maar dat mocht de pret niet drukken. In 1993 werd de laatste (150e) aflevering uitgezonden.

Hoe Grieks was Balki?
Ik heb altijd gedacht dat acteur Bronson Pinchot een Amerikaan was met Griekse roots, er wonen er namelijk zo’n drie miljoen van in de VS. Fout! Bronson is de zoon van een Russische vader en een Italiaans-Amerikaanse moeder. Na terugkomst van een vakantie in Griekenland accepteerde hij de rol. Hij verzon de naam Balki, bedacht Mypos als naam van het eiland waar hij vandaan kwam, creëerde het personage en het succes was geboren. Zijn naam klonk me toen heel Grieks in de oren. Maar ik ben nu nog nooit iemand tegengekomen in Griekenland die Balki heet. Wel lopen hier heel veel mensen rond die met hetzelfde accent Engels spreken. Ook mijn dochter van 9,5 kan een perfecte imitatie geven, gelukkig kan ze ook omschakelen naar keurig Engels.

Bronson Pinchot
Na een succesvolle Hollywoodcarrière heeft Bronson zich nu toegelegd op het restaureren van huizen. In een interview op de Amerikaanse televisie werden ook beelden getoond van het huis waarin hij woont. Deed me toch echt denken aan een Griekse tempel! Het huis had ook een grappige overeenkomst met de over de top behuizing van de hoofdpersonen uit de film My big fat Greek Wedding.

My big fat Greek wedding
Deze film over een Griekse familie in Chicago is geschreven door de Canadees-Griekse Nia Vardalos. In deze comedy geen grappen over verzonnen tradities zoals in Perfect Strangers, maar wel heel veel grappen over de enorme invloed die de Griekse familie van hoofdpersoon Toula heeft op de keuze van haar Amerikaanse partner. Het leuke is dat Grieken zelf ook heel hard om die grappen moesten lachen. Ik was daar getuige van toen ik de film in een Griekse bioscoop keek. Mocht je deze film uit 2002 nog niet gezien hebben dan kan ik hem zeker aanbevelen.

Foto: www.perfectstrangers.tv

Lizzy Koster