Een nieuwe start voor Griekenland

Het is Syriza gelukt om de Griekse verkiezingen overtuigend te winnen. Met 149 (van de 300) zetels heeft de linkse partij alleen nèt geen meerderheid in het parlement, er moet dus onderhandeld worden. Partijleider Tsipras heeft drie dagen de tijd om een regering te vormen.

De held van de dag is Alexis Tsipras, die het heeft klaargespeeld om voor het eerst in de Griekse geschiedenis een linkse partij aan een verkiezingsoverwinning te helpen.

Man van het volk
Alexis Tsipras, die als student zijn politieke carrière in de communistische hoek begon, voldoet totaal niet aan het traditionele beeld van een Griekse politicus. Hij heeft niets met de Orthodoxe kerk en komt daar openlijk voor uit. Hij zal de jongste maar ook eerste ongetrouwde Griekse premier worden, hij woont samen en heeft twee kinderen die niet gedoopt zijn. Che Guevara was de inspiratiebron voor de middelste naam van zijn jongste zoon. Verder draagt hij wel een pak, maar een stropdas zul je hem niet zien dragen. Het voorgaande is voor Hollandse begrippen niet echt speciaal, maar voor Griekenland zeer ongewoon. Hij woont in een appartement in een gewone straat. Zo gewoon, dat ik een maand geleden tweehonderd meter van hem vandaan heb gelogeerd, bij vrienden die in dezelfde straat wonen. Al had hij wel een bewaker buiten zijn huis staan en ik niet… Hij spreekt de taal van het volk, begeeft zich tussen de mensen en luistert. Met zijn positieve boodschap is het hem nu dus gelukt de kiezer te overtuigen.

Na Griekenland nu Spanje
De historische overwinning van Syriza is een grote stimulans voor de Spaanse linkse partij Podemos. Tijdens de laatste grote toespraak van Tsipras afgelopen donderdag in Athene, sprak ook Podemos-leider Pablo Iglesias de menigte toe. Hij deed dat zelfs in het Grieks. De boodschap was duidelijk: eerst overwinnen in Athene daarna in Madrid. De twee leiders stonden daarna arm in arm gebroederlijk naast elkaar. Pablo zou wel eens gelijk kunnen krijgen, de Europese leiders en het IMF mogen hun borst nat maken. Uit heel Europa kwamen vertegenwoordigers van linkse volkspartijen naar Athene, om Syriza tijdens de verkiezingsdag te steunen.

Reactie Europese media
De BBC voorziet dat de overwinning van Syriza een schokgolf in Europa teweeg zal brengen. De Franse krant Liberation noemt Tsipras al het nieuwe politieke gezicht van Europa. In Nederland is er vooral zorg over hoe het zal gaan met het terugbetalen van de uitstaande schuld. Op de site van de NOS vond ik nog wel een mooie zin: de regeringen kunnen de kwijtschelding maar moeilijk verkopen. Veel landen hebben hun bevolking beloofd dat het uitgeleende geld tot op de laatste cent terugkomt. Zo ook Nederland. Er is weinig aandacht voor de derde plaats (17 zetels), die de extreem-rechtse fascistische partij De Gouden Dageraad heeft behaald.

Beloften
Of Tsipras al zijn beloften gaat waarmaken en hoe sterk hij in zijn schoenen staat, moet de komende dagen, weken en maanden duidelijk worden. En geloof me, hij heeft behoorlijk wat beloofd…

Lizzy Koster