Asiel op Aegina doet het anders

De asielhonden op het eiland Aegina kunnen sinds een aantal maanden hun geluk niet op. Drie keer per week worden hun hokken geopend, en mogen ze heerlijk anderhalf uur rondrennen op het terrein waar sommige honden al jaren vanachter hun tralies alleen maar over konden dromen.

Een geslaagde test die ervoor zorgt dat de honden veel minder gestrest zijn. 120 Honden, groot en klein, die genieten van hun vrijheid geeft een hilarisch beeld.

Animal Protection Aegina & Agistri
Verscholen in het bos aan de noordkant van het eiland vind je het asiel van de stichting ‘Animal Protection Aegina & Agistri’. Een plek waar veel gedumpte honden van Aegina een nieuwe kans wordt geboden door een toegewijd team. Al jaren zet deze organisatie zich in voor de straathonden van het eiland. Dertien jaar geleden werd de behuizing van de honden verplaatst van een oude gevangenis naar een groot stuk land midden in de natuur. Onder leiding van een kleine groep dierenliefhebbers is het initiatief uitgegroeid tot een volwassen stichting die zorg draagt voor de dagelijkse verzorging van de maximaal 120 honden die gehuisvest kunnen worden. Sommige honden bereiken het asiel in erbarmelijke mensonterende omstandigheden. Medische verzorging, goed eten en liefde zorgen er in vele gevallen voor dat de honden binnen enkele maanden een totale metamorfose ondergaan en klaar zijn om in het buitenland een nieuw huis te vinden. Echter, voor enkele is het te laat, maar er wordt in ieder geval voor gezorgd dat ze waardig naar de hondenhemel kunnen gaan. Zo’n 200 honden hebben jaarlijks het geluk een nieuwe baas in het buitenland te vinden. De meeste honden gaan naar Duitsland, Engeland en enkele vinden in Nederland een nieuw thuis.

Vrijwilligers
Naast de vaste, betaalde staf is er een grote groep internationale vrijwilligers die de boel draaiende houdt. De vrijwilligers op het eiland organiseren bazaars en verkopen in de winkel van de stichting tweedehands spulletjes. Er zijn vrijwilligers die dagelijks met de honden wandelen om ze te laten socialiseren. Meerdere keren per jaar komen er artsen naar het eiland toe om de honden van het asiel gratis te castreren en steriliseren. Ook wordt de mogelijkheid geboden aan inwoners van het eiland om tegen een kleine vergoeding hun honden en soms ook katten te brengen om ze te laten ‘helpen’. Dit doorlopende programma heeft er in de laatste jaren voor gezorgd dat er minder puppies op straat terechtkomen, maar er worden nog steeds te veel puppies gedumpt.

Leven als hond in Griekenland
Helaas leven heel veel honden in Griekenland letterlijk een hondenleven! De meeste brengen hun leven door aan een vaak te korte ketting buiten het huis, worden slecht gevoed, zien bijna nooit een dierenarts en hebben een chronisch tekort aan liefde. Door gebrek aan kennis, weet men niet goed om te gaan met honden. Het is zo mooi om te zien hoe de houding van kinderen ten opzichte van een hond zo snel kan veranderen. Heel vaak halen wij onze dochter van school samen met de hond. In het begin waren de meeste kinderen bang en begonnen ze te gillen. Nu is Bella hun grootste vriendin en is het dringen om haar te aaien. Het staat al jaren op het programma van de stichting om de lokale scholen te bezoeken en voorlichting te geven. Echter door het gebrek aan geld en mankracht is het er nog niet van gekomen.

Klik hier voor meer informatie (in het Duits) over het asiel op Aegina. Allemaal superleuke honden die op zoek zijn naar een nieuw baasje. Ook is het asiel altijd op zoek naar vrijwilligers die bijvoorbeeld enkele weken willen helpen met de verzorging van de honden. Het is ook mogelijk om een hond op afstand te adopteren.

Lizzy Koster