Alleen voor niets gaat de zon op

Het ooit zo goedkope Griekenland is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het meest dure Eurozone land om in te wonen. Niet alleen duur, voor vele Grieken is het vandaag de dag onmogelijk om rond te komen met een gemiddeld salaris. 

Het bovenstaande is gebaseerd op de prijs van basis goederen in vergelijking met de hoogte van een gemiddeld Grieks inkomen. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme hoeveelheid mensen die helemaal geen inkomen heeft! Jammer genoeg wordt aan dit feit, zeker in de buitenlandse media, nog te weinig aandacht besteed. Je leest toch vaak tussen de regels door: eigen schuld, dikke bult!

Even vergelijken
Voor een ‘standaard pakket’ met 20 basis producten, zoals rijst, brood, melk, eieren en olijfolie moeten Griekse consumenten €63.40 betalen. Een Griek met een minimum bruto loon van €586 spendeert hier dan 10,81% van zijn maandsalaris aan. Daarentegen betaalt de Nederlandse minimumloner voor hetzelfde pakket in totaal € 50.30, slechts 3.7% van zijn loon, dat €1,478 bedraagt. Gek genoeg zijn de productprijzen in Griekenland de afgelopen jaren niet aangepast aan de hoogte van de inkomens. De lonen zijn in de laatste 3 jaar met 30% gedaald. In de winkels betaal je nog steeds prijzen die gerelateerd zijn aan inkomens van 2009.

Prijsbewust winkelen
Sinds ik in Griekenland woon, ben ik veel meer op de prijzen gaan letten in de supermarkt. In Nederland gooide ik gewoon de producten zonder enige kennis van prijzen in mijn karretje, had werkelijk geen idee wat een artikel kostte. Grieken betalen voor melk, boter, koffie, eieren en toiletpapier in het bijzonder, de hoogste prijzen in de eurozone. Het is toch van de gekke, dat je juist in deze tijd van crisis voor zulke producten zoveel moet betalen! Er was recentelijk een plan om de prijs van melk te verlagen maar al snel kwam vorige week het bericht dat de Trojka had voorgesteld aan de Griekse regering om een “Vet Belasting” in te stellen naar Deens voorbeeld. Een extra 8%-10% belasting op alle producten met een zogenaamd hoog vetgehalte zoals: boter, slagroom, melk, kaas, pizza, vlees, chocolade, snacks en mayonaise. Het zou Grieken moeten stimuleren om gezondere producten te kopen, maar ik denk dat vooral meespeelt dat het 640 tot 800 miljoen per jaar kan opleveren.

Waarom zijn de prijzen zo hoog?
Na de invoering van de euro zijn de prijzen net zoals in Nederland omhoog geschoten. De lonen ook, maar niet in verhouding. De mensen zijn gaan geloven dat producten daadwerkelijk zo duur moeten zijn. Dit is namelijk wat ze verteld wordt. Toen ik vorig jaar een elektrisch apparaat wilde kopen hier op het eiland, kreeg ik van de verkoper een mooie folder mee. Op de achterkant stond het website adres van de Italiaanse producent. Al snel kwam ik erachter dat voor hetzelfde product in Griekenland 25% meer gevraagd werd dan in Italië of Nederland. Toen ik aan de winkelier vroeg hoe dat kon, kreeg ik als antwoord dat de fabriek het tegen hogere prijzen aan Griekenland verkocht. Toen viel mijn mond echt open. Dat geloofde deze man toch zelf niet? Was het niet de Griekse importeur die 25% extra in zijn zak stak? Daarover had hij nog nooit nagedacht! Benzine is op het eiland waar ik woon ook zeker 10 eurocent per liter duurder dan op het vasteland. De echte transportkosten zijn ongeveer 1 eurocent per liter maar waarschijnlijk heeft niemand ooit de moeite genomen om die berekening te maken en dat te publiceren.

Waar gaat het heen?
De regering is de afgelopen jaren alleen maar bezig geweest is met het invoeren en bedenken van nieuwe belastingen, het korten van lonen en pensioenen. Enorm veel mensen hebben hun baan verloren. Laten we wel wezen, een heleboel reorganisatie was echt nodig, maar het is nu doorgeschoten naar het belachelijke. Als zwerver zonder inkomen en bezit moet je nu zelfs belasting betalen ….. De winkeliers zullen niet vrijwillig hun prijzen omlaag doen, omdat ze stellen dat ze anders hun kosten niet meer kunnen betalen. Veel winkeliers hebben er al de brui aan gegeven. Er moet dus structureel iets veranderen! Het instellen van maximumprijzen voor vele basis consumptie producten en huren zou een stap in de goede richting zijn. Daarnaast zal er veel meer openheid moeten komen over hoe prijzen worden vastgesteld, zodat duidelijk wordt waar het geld blijft hangen! Instellen van maximum winstmarges? Doorbreken van kartels? Maar wie krijgt de regering zover dat ze hier aandacht aan gaan besteden? Helaas heeft het volk in deze zogenaamde democratie totaal geen invloed op de regering. Ook zijn de mensen zo gedemotiveerd geraakt dat ze niet eens meer geloven dat zij een verandering teweeg zouden kunnen brengen. Tot nu toe is de Trojka als enige in staat geweest om de Griekse regering hervormingen te laten doorvoeren die anders nooit waren doorgevoerd, domweg omdat Griekenland geen enkele kant meer op kon. Druk van buiten Griekenland op de Griekse regering heeft dus de hoogste kans van slagen. Vraag is natuurlijk of de Trojka überhaupt wel geïnteresseerd is in het welzijn van mensen …… en anders ….. ik zou het even niet weten!

Is Griekenland duur voor vakantie?
NEE, accommodatie is te boeken voor goede prijzen en uit eten gaan is heel betaalbaar. Veel toeristen dachten in de afgelopen crisisjaren dat ze voor een prikkie een kamer konden scoren. Maar helaas kampt ook deze sector met het probleem, dat de kosten alleen maar hoger zijn geworden! Ook heeft Griekenland te maken gehad met een dalend aantal toeristen. Anno 2014 zit het Griekse toerisme weer wat in de lift. Gelukkig kiezen de meeste toeristen Griekenland als bestemming omdat ze willen genieten van de zon, de zee en de schoonheid van het land. Het goede nieuws is: dat de zon hier nog steeds voor niets opgaat, de zee heerlijk en helder is en er oneindig veel schoonheid te vinden is!

Bron: Detailed Average Price Report – Europese Commissie – November 2013

Lizzy Koster